Muffins de chocolate y zanahoria - D.B. March 2013

miércoles, marzo 27, 2013

Muffins de chocolate y zanahoria

Ruth from Makey-Cakey was our March 2013 Daring Bakers’ challenge host. She encouraged us all to get experimental in the kitchen and sneak some hidden veggies into our baking, with surprising and delicious results!

I choosed to bake some carrot-chocolate muffins. Also gave a try to a pumkin bundt cake. But that one was a disaster. I changed all the butter fat for apple sauce and despite de taste was good, the consistency was not nice.

So, here is the recipe for the carrot-chocolate muffins.

Ingredientes:
125 gr de mantequilla derretida
375 gr de harina leudante
3 c/s de cacao en polvo, negro, sin azúcar
175 gr de azúcar
2 huevos
1 ó 2 zanahorias ralladas (dependiendo del tamaño)
250 ml de leche entera

Preparación:
Precalentamos el horno a 190º

En un bol batir la mantequilla, la leche, los huevos y el azúcar.

En otro recipiente mezclar la harina con el cacao, y la zanahoria rallada.

Incorporamos poco a poco el contenido del recipiente con los sólidos, en el recipiente que contiene los líquidos. Removemos con una cuchara de madera, aunque intentando no moverlo mucho.

Preparamos los moldes de muffins y ponemos los papelitos. Rellenamos cada molde dos tercios de su capacidad.

Horneamos 15 minutos con calor abajo y luego otros 5 minutos con calor arriba y abajo.

Sacamos la bandeja del horno y la dejamos reposar 10 minutos. Pasado este tiempo pasamos los muffins a una rejilla.

Muy fáciles y rápidos.

Muffins de chocolate y zanahoria


Y este es mi desastre culinario. La receta es perfecta, pero cometí el error de querer eliminar toda la grasa y cambié toda la mantequilla por puré de manzana. Quedó de buen sabor, de hecho una amiga que vino a casa quiso probarlo y le gusto (se lo endosé todo en un paquetito cuando se fue... jajajajaja), pero a mí la consistencia no me gustó nada porque quedó como plastificado.
Me pasó esto con otro bizcocho y pensé que había sido por el uso de gaseosillas, que nunca las había utilizado, pero aquella vez también cometí el mismo error que esta y ahora ya sé a qué se debe la consistencia de plástico.

bundt


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16 comentarios

  1. Great job! I never thought of mixing chocolate and carrots.

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  2. Sounds delicious! What a creative combination of flavors.

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  3. oooh, it's too bad for the pumpkin cake, it seemed nice as well ! I'm sure you can try to improve it, as you know what didn't work the first time. It could be very good...

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  4. Chocolate and carrot, I would never have thought to put those together! Too bad about your pumpkin cake, but at least you know what went wrong now!

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  5. Carrots and chocolate! Wonderful combination.
    And yes: 0% fat often means 0% taste (unfortunately...)

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  6. I'm glad the muffins were a success, to compensate for your bundt disappointment! They both look lovely, if that's any concession - great job - and very daring :-) Thanks for taking part this month Rx

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  7. Love the combination of carrot and chocolate too!
    Sorry your bundt cake didn't work, but I always think inside every cooking and baking failure is success because you and now us all learned something new through you! Thank you!
    Cheers! Joanne

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  8. Your muffins look so fluffy and delicious! Love the combination carrot-chocolate. Great job on the challenge!

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  9. These muffins look and sound delish Aisha! A great way to hide carrots.

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  10. They look good :) You can never have too much chocolate! Shame I can't speak or read Spanish :(

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  11. The muffins look great and so does the Bundt! Wish I could sample both..! Great job...

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  12. Your muffins sound yummy! Sorry your bundt didn't turn out. Nice job on the challenge!

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  13. The muffins look delicious. great challenge this month!

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  14. Menuda pinta tienen tus muffins, me tomaría ahora mismo uno sin pensarlo. Me encanta tu receta. Besitos y buen fin de semana

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  15. Qué ricos se ven Aisha, ay si tuviera uno de esos a mano...!!!

    Bss

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